Ga naar de inhoud

Blog: Mindgrow Coaching & Training

Doe deze oefening als je een onverwerkt trauma wil oplossen en verlichten bij je kinderen

Het is bizar hoe een onverwerkt trauma generaties door kan werken en zo dus bij ons en ook onze kinderen terecht kan komen, zonder dat zij er iets mee te maken hebben. Coach en Wendy-expert Eva Walgemoet legt uit hoe dit gebeurt en hoe je dit kunt doorbreken.

Ik zie vaak dat zelfs de leeftijd waarop het trauma zichtbaar wordt bij een kind, correspondeert met de leeftijd waarop het trauma heeft plaatsgevonden bij een familielid. Hierbij gaat het vaak om de ouder(s) en het kan nog verder teruggaan. De vrouwenlijn hierin is erg belangrijk. Sterker nog, toen je oma zwanger was van jouw moeder, zat de eicel van jou al in de baarmoeder van jouw moeder. Dus ook zeker de trauma’s van je oma kan jij of jouw kind bij zich dragen.

Hoe kun je een trauma bij kinderen herkennen?

 • Slecht slapen
 • Angsten
 • Boosheid
 • Onverklaarbaar (moeilijk verstaanbaar) gedrag (ook op school)
 • Lichamelijke uitingen, waaronder buikpijn, allergieën

Ik krijg regelmatig de vraag vanuit ouders of ik aan de slag wil met hun kind, om te kijken waar bepaalde gedragingen of uitingen vandaan komen. Meestal ga ik niet met dit kind aan de slag, maar met de ouder(s). Jij bent als ouder vijftig procent jouw kind. Dit betekent dat jij dus het trauma voor vijftig procent aan kan gaan. Als de andere ouder niet openstaat om hierin mee te werken, dan is het alsnog van belang de vijftig procent die jij van invloed bent, volledig aan te gaan! Jij kan je kind enorm helpen met die vijftig procent en door de eventuele trauma’s die vanuit jouw familiesysteem komen, aan te kijken, door te voelen en dan los te laten.

Een voorbeeld

Ik kreeg vanuit ouders de vraag of ik met hun dochter van negen wilde werken om te kijken waar gedragingen vandaan kwamen die voor hen onverklaarbaar waren. Ouders werden hier door leerkrachten van haar groep op geattendeerd. Zij merkten dat er met een zekere regelmaat een bepaalde boosheid naar voren kwam bij hun dochter, waar volgens hen weinig aanleiding voor was. Ouders konden zelf ook de link niet leggen met het gedrag. Ze herkenden dit niet en wilden dit laten onderzoeken.

Ik ben hierop volgend met beide ouders een familieopstelling sessie gaan doen. Hierbij hebben zij beide trauma’s aan kunnen kijken van andere familieleden en ook van zichzelf. Het meest duidelijke wat naar voren kwam, was een trauma die vanuit de oma van moeders kant ervaren is. Oma maakte op jonge leeftijd namelijk negen jaar, meerdere oorlogstrauma’s mee. Hier heeft oma niet geleerd mee om te gaan en heeft dit geen plek kunnen geven. Lees jij nu de leeftijd waarop dit trauma van oma zijn oorsprong heeft? Juist! Op negenjarige leeftijd! Dat is precies de leeftijd waarop de dochter in kwestie bepaalde boosheid uit zonder een directe verklaring. In de familieopstelling sessie leert moeder het trauma van haar oma aan te kijken. Ze voelt het, erkent het, accepteert dat het er is geweest en hoe heftig en traumatisch dit moet zijn geweest. Vanuit daar kan zij het loslaten en weer teruggeven aan haar oma, van wie het is. Leg het terug bij de oorsprong, het is niet van jou.

Ook vader ging aan de slag en heeft een mooi proces doorgemaakt. De dochter in kwestie heb ik nooit ontmoet. Ik heb altijd na een sessie contact met de gast(en) die ik heb mogen ontvangen. In dit geval kreeg ik van de ouders terug dat de onverklaarbare boosheid bij hun dochter niet meer naar voren is gekomen. Deze was geheel verdwenen!

Allergieën

Vaak zie ik ook kinderen die op een bepaalde leeftijd allergieën krijgen, vaak vanuit het niets. Ook deze allergieën kunnen weer net zo snel verdwijnen als dat ze kwamen, nadat ouders (of één van de ouders) aan de slag gaat met zijn of haar familiesysteem. Ikzelf blijf het bijna magisch vinden wat er gebeurt na een sessie, zowel met de gast zelf als de doorwerking die het heeft naar eventuele kinderen die er zijn. Bizar en zo magisch!

Visualisatie oefening

Met deze visualisatie oefening kun je de doorgegeven trauma’s vanuit jouw ouders verzachten.

 1. Ga stevig staan in een ruimte.
 2. Visualiseer jouw ouders voor je.
 3. Zet een stap naar achteren en ga weer stevig staan. Voel hoe het daar staat nu je een stap naar achteren hebt gezet.
 4. Kijk nu je ouders aan en vraag hen om ook een stap naar achteren te zetten.
 5. Visualiseer en voel hoe zij die stap naar achteren zetten. Zij geven jou letterlijk en figuurlijk meer ruimte.
 6. Loslaten….voel hoe je zelf meer rust en ruimte ervaart en hoe er meer zachtheid komt naar jouw ouders toe.
WENDY-Header-blog-eva-

Over Eva Walgemoet

Na de middelbare school ben ik gestart op de HEAO, in het bedrijfsleven terecht gekomen, maar uiteindelijk op de plek gekomen waar mijn hart ligt, het coachen van kinderen en volwassenen. Ik heb 14 jaar in het speciaal onderwijs voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen met verschillende diagnoses (zoals bijvoorbeeld ADHD, Autistisch spectrum stoornissen, HSP, met name gericht op moeilijk verstaanbaar gedrag). Dit variërend van de kleuterklas tot aan de examenklassen van het VMBO. Het mooist vind ik om ‘het gedrag achter het gedrag’ te vinden. Het gedrag wat voor anderen ‘moeilijk verstaanbaar’ is, vind ik juist enorm interessant, zowel bij kinderen als volwassenen. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag laat zien en hoe kunnen we handvatten geven om jezelf te kunnen en durven laten zien? 

Podcast

The Real ME

mindgrow-favicon