Ga naar de inhoud

Blog: Mindgrow Coaching & Training

Dit kan familieopstellingen je leren over de band met je moeder en hoe jij daardoor in het leven staat

De band die je hebt met je moeder kan veel invloed hebben op hoe je zelf in het leven staat. Familieopstellingen is een mooie manier om meer inzicht te krijgen in die band en hoe dat doorwerkt in je eigen leven. Coach en Wendy-expert Eva Walgemoet legt uit hoe het werkt en hoe je daardoor zelf beter in het leven kunt komen te staan.

Wat voor invloed kan de band met je moeder hebben op hoe jij in het leven staat? In 1 woord: enorm! Je moeder staat in de systemische wereld voor ‘het leven’ en voor ‘verbinding’. In mijn eerste artikel nam ik jullie mee in de basis van familieopstellingen en systemisch werken. Het belangrijkste wat je hieruit mee hebt kunnen nemen, is dat het staan op ‘jouw eigen plek in de denkbeeldige fontein’ van enorm invloed is in hoe jij in het leven staat. Hoe jij je verbonden hebt en kijkt naar je moeder (diep van binnen) maakt hoe jij nu functioneert, hoe je gevoelens ervaart en hoe energiek jij je voelt.

Wat is jouw plek tegenover je moeder in familieopstellingen?

Kan jij je moeder boven je plaatsen, op haar plek en jij jezelf op jouw eigen plek onder haar? Of kan jij je niet verbinden met je moeder? ‘Veroordeel’ je hoe zij dingen aangepakt heeft die jou geraakt hebben of wellicht was ze er helemaal niet voor je? Misschien heb je moeten zorgen voor je moeder, omdat zij het andersom niet kon doen op dat moment. 

Binnen je familiesysteem zie je vaak dat (soms onbewuste) patronen van generatie op generatie doorgegeven worden. Bij de 1 op 1 familie (tafel) opstellingen die ik doe, zie je dit vrij snel ontstaan als de houten poppetjes neergezet worden. Regelmatig is dit een eyeopener voor de opsteller.

Stel, jouw oma heeft een moeder gehad die ernstig ziek is geweest, waardoor zij niet de zorg op zich kon nemen voor jouw oma. Dan kan het zijn dat je oma daar iets ‘gemist’ heeft voor haar gevoel in de relatie met haar moeder. Dit kan zij veroordelen. Door dit te doen verschuift zij van haar eigen plek binnen het familiesysteem en gaat ze boven haar moeder staan. Hierdoor zou ze harder moeten werken om het leven aangenaam te maken. Ze krijgt minder mee van de zogezegde ‘stroming van de familiefontein’. Wellicht is ze gaan overcompenseren naar jouw moeder toe. Te controlerend, te graag het ‘warme nest’ willen creëren en misschien overbezorgd. Jouw moeder kan daardoor ‘rekening gaan houden met’ haar moeder en kon niet zichzelf zijn. Ook hier krijg je dan een verschuiving en staat je moeder niet op haar plek. Jouw moeder kan vervolgens naar jou toe hierdoor ook anders reageren dan jij prettig zou vinden en zo ondervind jij de gevolgen hiervan ook, totdat jij je moeder kan ‘aannemen’ als jouw moeder, met al haar mooie en minder mooie kanten. Je moet er altijd vanuit gaan dat je moeder gedaan heeft en nog steeds doet wat in haar vermogen lag en ligt op dat moment. Al heeft ze jou alleen het leven geschonken, dan nog steeds heeft zij jou altijd meer gegeven dan jij haar kan geven (‘het leven’ geven kan jij nooit teruggeven).

Invloed op de liefde

De invloed van je moeder kan je ook merken binnen je liefdesleven en in groepen. De echte verbinding voelen en aan durven gaan is vaak lastig. Je kunt bij je partner op zoek gaan naar iets wat hij/zij jou onmogelijk kan geven. Dit kan alleen jouw moeder. Pas als je haar hebt kunnen accepteren in wie zij is en hoe jullie relatie was en is, zie je dat dit makkelijker zal gaan. Heb jij ‘gezorgd’ voor je moeder, dan kan het zijn dat je binnen groepen ook geneigd bent dit te doen. Heb jij altijd het gevoel gehad dat je moeder jou met kritische ogen bekeek, dan zal je dit binnen een groepsvorm ook zo kunnen voelen.

Het bijzondere (en bijna wonderlijke!) is dat als je jouw moeder echt kunt aannemen en haar boven jou kan zetten, er vaak positieve gebeurtenissen plaatsvinden in je leven. Onverklaarbaar en toch wat ik vaak zie gebeuren na sessies. Die ene baan die op je pad komt, die ene grote opdracht die zich aandient, de liefde van je leven die je ‘spontaan’ tegenkomt.

Door te erkennen en accepteren wat er was en nu is, en je daarnaast weer echt verbonden voelen met je moeder, zal je leven er anders uit gaan zien (en nee, daar hoef je geen ‘fysiek’ contact voor te hebben met je moeder). Het zal je makkelijker afgaan. Loslaten is hierbij een belangrijke. Loslaten wat niet van jou is gaat je enorm helpen (zie vorige artikel).

Je (weer) verbinden met je moeder binnen jouw systeem en op jouw plek gaan staan, is het meest helend van alles binnen het hele familiesysteem. Automatisch zal je dan ook deze positieve stroming weer doorgeven aan jouw eventuele eigen kinderen. 

Gun jezelf weer de verbinding binnen het leven, doe een familie (tafel)opstelling en ga jouw positieve, energieke leven leiden zoals je het voor ogen hebt! Go!

familie.png

Over Eva Walgemoet

Na de middelbare school ben ik gestart op de HEAO, in het bedrijfsleven terecht gekomen, maar uiteindelijk op de plek gekomen waar mijn hart ligt, het coachen van kinderen en volwassenen. Ik heb 14 jaar in het speciaal onderwijs voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen met verschillende diagnoses (zoals bijvoorbeeld ADHD, Autistisch spectrum stoornissen, HSP, met name gericht op moeilijk verstaanbaar gedrag). Dit variërend van de kleuterklas tot aan de examenklassen van het VMBO. Het mooist vind ik om ‘het gedrag achter het gedrag’ te vinden. Het gedrag wat voor anderen ‘moeilijk verstaanbaar’ is, vind ik juist enorm interessant, zowel bij kinderen als volwassenen. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag laat zien en hoe kunnen we handvatten geven om jezelf te kunnen en durven laten zien? 

Podcast

The Real ME

mindgrow-favicon