Ga naar de inhoud

Blog: Mindgrow Coaching & Training

Creëer ruimte tussen jou en je ouders om jezelf te helen

De band die je hebt met je ouders kan veel invloed hebben op hoe je zelf in het leven staat. Familieopstellingen is een mooie manier om meer inzicht te krijgen in die band en hoe dat doorwerkt in je eigen leven. Coach en Wendy-expert Eva Walgemoet legt uit hoe het werkt en hoe je daardoor zelf beter in het leven kunt komen te staan.

Ruimte creëren is iets anders dan afstand nemen. Ik ontvang veel cliënten in mijn praktijk in Dieren die een ‘oordeel’ hebben over hun ouders. Er tegenaan lopen hoe dingen zijn verlopen, hoe ze zijn opgevoed en meer. Wees jezelf er altijd van bewust dat je 50% je vader en 50% je moeder bent. Wijs jij een stuk van hen af, dan wijs je indirect ook een stuk van jezelf af.

Het systemisch werken en familieopstellingen zorgt ervoor dat je inzicht krijgt binnen jouw familiesysteem. Tijdens een sessie, die ik doe met behulp van houten poppetjes, zet jij jouw familieleden neer vanuit jouw voorouders (de ouders van je opa’s en oma’s) tot aan jouw eventuele (klein)kinderen.

De Familiekeien

In deze familieopstelling sessie krijg je inzicht in hoe jouw systeem eruitzien, waar bepaalde gedragingen vandaan komen, aan wie bepaalde patronen worden doorgegeven en meer. Het kan enorm helpend zijn dat je ziet waar jouw ouders vandaan komen, welke opvoeding ze hebben gehad, wat zij doorgegeven hebben gekregen vanuit hun opa’s en oma’s en de generaties daarboven. Ik werk vanuit de zelfbedachte metafoor: De Familiekeien. Zie deze voor je als grote meditatiekeien, die van klein bovenin, naar groot in de onderste laag. Elke kei laag staat voor een generatie laag. Mijn manier van werken is uniek, ik heb na honderden sessies deze manier eigen gemaakt en wat er voor inzichten uit komen, klopt bij navraag altijd.

Innerlijk kind

De basis van jouw gedrag nu, ligt bij ‘jouw nest’, de plek waar jij bent opgegroeid rondom jouw eerste herinneringen, zo rond je 4e of 5e levensjaar. Hier ontwikkelt jouw innerlijk kind zich. Juist als je volwassen bent, kan dit innerlijk kind de kop op steken in situaties die je lastig vindt. Bij boosheid, irritatie, angst, verdriet, kortom alle lastigere momenten. Werd er in jouw thuissituatie rondom jouw 4e jaar veel ruzie gemaakt, geschreeuwd of vielen er juist stiltes, werd je doodgezwegen of iets anders? Juist deze manier van uiten, zal je nu ook laten zien in de lastige situaties (denk aan een ruzie met je partner en achteraf nadenken over iets te overdreven te hebben gereageerd, herkenbaar?). Hoe meer jij aandacht kan geven aan dit innerlijk kind in jou, dit kleine meisje of jongetje, hoe beter jij leert antwoorden in plaats van reageren. Een reactie is snel, zonder nadenken. Een antwoord geven is vanuit de volwassen jij en beter over nagedacht.

Aanvullen

Alles wat jij denkt tekort te zijn gekomen bij jouw ouders (te weinig verbinding vanuit je moeder, te weinig erkenning en bevestiging vanuit je vader) kan de volwassen jij zelf ‘aanvullen’. Je hebt je ouders niet meer nodig om jou dit te geven. Ruimte creëren tussen jou en je ouders (dat is iets anders dan afstand), zorgt ervoor dat de volwassen jij de ruimte krijgt en dat jij je eigen volwassen leven kan gaan leiden (i.p.v. lijden). Bekijk je ouders zonder oordeel, zie hun ‘lot’ achter hen staan die maakt dat ze zijn geworden wie ze zijn. Bekijk ze en zie hoe ze naar jou kijken. En alles wat jij nogmaals denkt tekort te zijn gekomen en te hebben gemist, daar kan jij zelf voor zorgen, je bent inmiddels volwassen.

Wil jij een korte ingesproken visualisatieoefening hierover doen? Zorg dan dat je op Spotify naar mijn podcast gaat en luister dan aflevering 3 van The Real ME (directe link onder in deze post) van Eva Walgemoet.

(En volg hem uiteraard en luister alle korte, ongeveer 5 minuten durende afleveringen over systemisch werken en familieopstellingen).  Deze visualisatie oefening kan je elke keer herhalen, met elke willekeurige persoon. Heb jij hem gedaan? Laat mij vooral weten wat het voor je opgeleverd heeft!

Liefs,

Eva Walgemoet

Over Eva Walgemoet 

Bij Eva kan je in haar praktijkruimte in Dieren naast losse familieopstelling- en traumahelingsessies terecht voor het The Real ME Intensive jaartraject (en halfjaar traject). Wil jij zelf leren groepsopstellingen te doen met zowel kinderen als volwassenen, dan kan je de 2-daagse GroepsHart –Systemisch werken & Mindset- training volgen, die je afsluit met een certificaat en 17,5 SKJ geaccrediteerde punten. Ook kan je via lichaamswerk aan de slag middels de Trademski behandeling. Een behandeling die bestaat uit trauma release, ademwerk en Reiki.

En Eva heeft ook een gratis podcast die je kunt beluisteren: The Real ME. De directe link hiernaar vind je hier: https://open.spotify.com/show/4niVQCQBoEBw1iwcmJT5mn?si=f40036d856384a08

Voel je welkom om een gratis matchcall te plannen met Eva als je interesse hebt in The Real ME trajecten (losse sessies zijn direct te boeken) via deze link.

Ontwerp-zonder-titel-144

Over Eva Walgemoet

Na de middelbare school ben ik gestart op de HEAO, in het bedrijfsleven terecht gekomen, maar uiteindelijk op de plek gekomen waar mijn hart ligt, het coachen van kinderen en volwassenen. Ik heb 14 jaar in het speciaal onderwijs voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen met verschillende diagnoses (zoals bijvoorbeeld ADHD, Autistisch spectrum stoornissen, HSP, met name gericht op moeilijk verstaanbaar gedrag). Dit variërend van de kleuterklas tot aan de examenklassen van het VMBO. Het mooist vind ik om ‘het gedrag achter het gedrag’ te vinden. Het gedrag wat voor anderen ‘moeilijk verstaanbaar’ is, vind ik juist enorm interessant, zowel bij kinderen als volwassenen. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag laat zien en hoe kunnen we handvatten geven om jezelf te kunnen en durven laten zien? 

Podcast

The Real ME

mindgrow-favicon