Ga naar de inhoud

Blog: Mindgrow Coaching & Training

Dit is wat je kunt doen wanneer je in een angstcultuur werkt

Ken je dat? Een werkplek die nooit lang bezet blijft? Waar iemand niet goed is in de functie en niet tot zijn recht komt op die plek? Het er niet uitkomt zoals gehoopt…of werk jij binnen een organisatie/team waarbij je zou willen dat het makkelijker en energieker zou lopen dan het nu doet? Waar een angstcultuur heerst en het onveilig voelt, er over elkaar gepraat wordt of collega’s zich niet durven uitspreken? Vaak zijn deze werkplekken en organisaties ‘besmet’!

Door het niet goed afscheid nemen van een werknemer, zal de volgende persoon op die plek het ook niet gaan redden. Vaak na één of twee jaar vertrekt ook deze persoon weer naar elders. STOP! Tijd voor actie!

Goed afscheid

Zorg dat je eerst systemisch goed afscheid gaat nemen van de persoon die er niet goed is weg gegaan. Om welke reden dan ook, iedereen heeft altijd ook goede dingen gedaan voor de organisatie en nooit enkel slechte dingen. Ook al heb jij niets te maken gehad met het afscheid destijds, jij kan wel oprecht een goed afscheid creëren (zonder de persoon in kwestie erbij te hebben), waardoor het (organisatie)systeem weer gaat stromen en de volgende of de nog zittende persoon op die plek, wel tot zijn recht kan komen.

Geweten

Net als je bij een familieopstelling te maken hebt met een ‘familiegeweten’, heb je bij organisaties te maken met een ‘organisatiegeweten’. Iedereen heeft recht op een (vaste) plek binnen het systeem;  je hebt te maken met een bepaalde rangorde ten opzichte van elkaar (volgens bijvoorbeeld het organogram). Zie jouw organisatie als een organisme, het leeft! En het zit vol met allemaal personen die weer hun eigen familiesysteem meenemen binnen dit systeem (vandaar dat het mooiste cadeau van een werkgever voor werknemers een familieopstelling is; zowel werknemers persoonlijk als binnen de organisatie gaat dit veel opleveren).

Kink in de kabel

Loopt er iets niet lekker? Klopt de plek of functie niet met hoe het volgens het organogram zou moeten zijn? Niet op een goede manier afscheid genomen? Dan kan dit enorme invloed hebben op het organisatiesysteem. Ook bepaalde ‘gemaakte’ functies, die niet officieel opgenomen zijn binnen het organogram (zoals bijvoorbeeld ‘adjunct directeur’), zijn vaak gedoemd niet goed tot uiting te komen.

Aanpakken

Als ik aan de slag ga met een organisatie of team, gaan we eerst samen bekijken wat er gebeurt binnen het team. Als er iets rondom ‘verkeerd afscheid nemen’ speelt, ga ik samen met hen kijken hoe dit op een juiste manier alsnog te doen. Hierdoor wordt de betreffende werkplek weer ‘neutraal’. Als er onveiligheid heerst binnen het team, wellicht mensen die taken van anderen overnemen die niet bij hun functie hoort, collega’s die vaak het hoogste woord hebben waardoor anderen ‘onder kunnen sneeuwen’, dan weet ik dat ik systemisch aan de slag kan. Vaak maak ik gebruik van de inzet van GroepsHart; dit is een training door mij ontwikkelt om groepsopstellingen mee te doen (voor zowel kinderen als volwassenen in te zetten). Het liefst ga ik dan ook met het hele team aan de slag en zorg ik dat we op een veilige manier, meer leren over ons eigen familiesysteem, over elkaar onderling en over de organisatie zelf. Met poppetjes gaan we aan de slag; dit geeft vaak enorm snel inzichten en verduidelijking over wat er nodig is.

Sterker nog….vaak hoef ik bijna niets te zeggen of vragen en dient de oplossing zich zelf al aan. Systemisch werken…ik raad het iedereen en overal aan! Weet dus, dat als het niet lekker loopt, er vaak een systemische oplossing is!

Eva-header

Over Eva Walgemoet

Na de middelbare school ben ik gestart op de HEAO, in het bedrijfsleven terecht gekomen, maar uiteindelijk op de plek gekomen waar mijn hart ligt, het coachen van kinderen en volwassenen. Ik heb 14 jaar in het speciaal onderwijs voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen met verschillende diagnoses (zoals bijvoorbeeld ADHD, Autistisch spectrum stoornissen, HSP, met name gericht op moeilijk verstaanbaar gedrag). Dit variërend van de kleuterklas tot aan de examenklassen van het VMBO. Het mooist vind ik om ‘het gedrag achter het gedrag’ te vinden. Het gedrag wat voor anderen ‘moeilijk verstaanbaar’ is, vind ik juist enorm interessant, zowel bij kinderen als volwassenen. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag laat zien en hoe kunnen we handvatten geven om jezelf te kunnen en durven laten zien? 

Podcast

The Real ME

mindgrow-favicon