Ga naar de inhoud

Blog: Mindgrow Coaching & Training

Waarom burn-out klachten ook systemisch klachten kunnen zijn en voortkomen uit de relatie met je familie

Ken of ben jij iemand die te maken heeft met niet verklaarbare lichamelijke klachten? Een burn-out? Regelmatig komt het voor dat deze klachten voortkomen uit je familiesysteem, legt Wendy-expert Eva Walgemoet uit.

Nu denk je misschien, ja leuk bedacht, maar inmiddels kan ik uit de ervaring met vele gasten (ja, ik noem jullie mijn gasten) die in mijn praktijk komen zeggen, dat na een familieopstelling deze klachten kunnen verdwijnen of op zijn minst verminderen.

In mijn vorige artikelen heb ik jullie meegenomen in ‘mijn’ wereld van familieopstellingen. Ik werk in een sessie met houten poppetjes en op deze manier ga jij van generatie op generatie jouw familiesysteem neerzetten. Al vrij snel kunnen we samen bepaalde terugkerende patronen ontdekken die worden doorgegeven (zowel de leuke als de minder leuke). Alles valt en staat met jouw plek binnen jouw familiesysteem. Sta jij op de juiste plek in de ‘kindbak’, dan zal het je vaak goed gaan en stroomt de energie. Is dit niet het geval, door bijvoorbeeld een oordeel te hebben over je ouders, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met psychische, maar ook lichamelijke klachten. Je kunt ze in dit geval ook systemische klachten noemen.

Een aantal veel voorkomende systemische klachten zet ik hier voor je op een rijtje:

  • Hoofdpijn
  • Lage rugklachten, hernia
  • Darmproblematiek, ziekte van Crohn
  • Buikpijn
  • Blaasontstekingen (ontstaan vaak uit angsten)
  • Nek/schouder klachten (last van anderen dragen/zorgen voor)
  • Reumatische klachten, niet medisch bewezen
  • Klachten waar je gek van wordt en niet verklaarbaar zijn door arts
  • Burn-out

Met name een burn-out zie je regelmatig terugkeren als er ergens in de verstandhouding met vader iets ontbreekt. Dit kan allerlei oorzaken hebben natuurlijk (lees vooral mijn artikel over ‘vaders’). Je zult merken in met name werksituaties, maar ook privé dat het voor je gevoel ‘nooit goed genoeg is’, je vindt dat jij altijd beter en meer kan. Je kunt successen bereiken en toch geeft dit geen voldoening voor jezelf (wellicht ook perfectionistisch ingesteld). Op deze manier zal je uiteindelijk jezelf voorbij blijven lopen en een burn-out kunnen ontwikkelen, aangezien je dit patroon niet vol kunt houden.

Nek- en schouderklachten, hoofdpijn, darmklachten en meer van het rijtje hierboven zijn klachten die vaak voorkomen en ook gerelateerd worden aan stress. Maar waar komt die stress vandaan? Wat maakt dat….? Ook hierbij kan een familieopstelling uitkomst bieden, veel inzicht geven en niet onbelangrijk, soms klachten geheel of gedeeltelijk laten verdwijnen.

Hoe kijk jij naar je familiesysteem? Sta jij binnen jouw systeem op je eigen plek? Heb jij je ouders goed boven je staan en kunnen ‘aannemen’ als je vader en moeder, ongeacht de wellicht minder fijne ervaringen die jij je herinnert en/of hebt ervaren?

Ik hoor regelmatig iemand zeggen: ‘Ik ga het heel anders doen dan mijn ouders!’. Ik kan dan een ‘gemene’ opmerking hebben, die confronterend is en waarvan ik inmiddels weet dat dit zo werkt: ‘Als jij zegt dat je het anders gaat doen, dan ga je het juist precies hetzelfde of net op een andere manier doen dan zij’. Door te zeggen dat je het ‘anders gaat doen’, geef je eigenlijk een oordeel over je ouders, je geeft aan dat zij (of 1 van de 2) het niet goed gedaan hebben.

Stel dat een van je ouders een alcoholverslaving heeft (gehad) en jij geeft aan dat je nooit verslaafd zou raken aan de alcohol en drinkt geen druppel (‘want jij zou dat je kind nooit aandoen’), dan kan het maar zo zijn dat jij een andere verslaving ontwikkelt, zoals bijvoorbeeld een werkverslaving, eetverslaving (stoornis) en ga zo maar door. Ook dit kan jij weer doorgeven in een andere vorm.

Hoe dan wel hiermee om te gaan?

Erken wat jij hebt gemist en wat jij anders nodig hebt gehad. Dit bijbehorende gevoel moet je binnen laten komen (verdriet, boosheid, angst, etc.). Zo kom je bij je primaire emoties en deze zijn hard nodig om dingen te verwerken en te helen diep van binnen (jouw innerlijke kind). Vanuit die erkenning kom je bij het accepteren van bijvoorbeeld je ouders, de situatie of wat er heeft gespeeld (en wellicht nog steeds speelt). Vanuit daar kan je loslaten wat niet van jou is. Laat bij de ander wat van de ander is en neem aan wat van jou is.

Op deze manier ga jij je ouders weer boven je zetten in de denkbeeldige fontein.

Geef aan dat jij ‘het op jouw eigen manier gaat doen’ in plaats van ‘anders dan zij’.

Herken jij jezelf en/of anderen in de (soms) niet verklaarbare en steeds terugkerende (systemische) klachten en/of het hebben of tegenaan hangen van een burn-out? Denk eens na over het doen van een familieopstelling!

De combinatie van het visueel maken door de poppetjes neer te zetten, met de ‘personen’ in deze poppetjes voor je te zien en te kunnen verwoorden hoe je deze personen ziet, maakt dat je binnen 1 sessie enorm veel inzichten en duidelijkheid hebt in bepaalde patronen die van generatie op generatie doorgegeven zijn. Jij kan dit patroon doorbreken!

Het mooie hierbij is, dat je enkel jezelf nodig hebt en niemand anders binnen je familiesysteem om te zorgen dat jij verder kunt met meer energie, een geheeld ‘innerlijke kind’ en (weer) van het leven kan genieten zoals jij zou willen en verdient!

Interesse in een workshop van Eva?

‘Ik ben een Badass’, is de nieuwe workshop van Eva en zal op vrijdag 11 maart van 20:00-21:30 uur plaatsvinden.

Hierbij ga jij, gewoon vanuit jouw eigen veilige plek, online aan de slag met een kleine familieopstelling.

Erkenning, acceptatie en loslaten wat niet van jou is gaat zorgen voor meer inzichten in jezelf en voor heling van je innerlijke kind. Naast deze opstelling neem ik je mee in de wereld van mindset en hoe deze voor jou te laten werken en doen we een heerlijke ontspanning meditatie.

Deze investering in jezelf kost je maar 25 euro! Meld je direct aan via de website:

Over Eva Walgemoet

Na de middelbare school ben ik gestart op de HEAO, in het bedrijfsleven terecht gekomen, maar uiteindelijk op de plek gekomen waar mijn hart ligt, het coachen van kinderen en volwassenen. Ik heb 14 jaar in het speciaal onderwijs voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen met verschillende diagnoses (zoals bijvoorbeeld ADHD, Autistisch spectrum stoornissen, HSP, met name gericht op moeilijk verstaanbaar gedrag). Dit variërend van de kleuterklas tot aan de examenklassen van het VMBO. Het mooist vind ik om ‘het gedrag achter het gedrag’ te vinden. Het gedrag wat voor anderen ‘moeilijk verstaanbaar’ is, vind ik juist enorm interessant, zowel bij kinderen als volwassenen. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag laat zien en hoe kunnen we handvatten geven om jezelf te kunnen en durven laten zien? 

Podcast

The Real ME

mindgrow-favicon