Ga naar de inhoud

Blog: Mindgrow Coaching & Training

Ook bij bindingsangst en verlatingsangst ligt de oorsprong binnen jouw familiesysteem

Ben je bang om je te hechten aan iemand óf ben je juist bang om verlaten te worden? Dan heb je last van bindings- of verlatingsangst. Jouw familiesysteem kan de oorsprong zijn. Coach en Wendy-expert Eva Walgemoet legt uit hoe dit veelvuldig terugkomt in liefdesrelaties. 

Goed om te weten dat als je partner symptomen van bindingsangst heeft, jij hoogstwaarschijnlijk last hebt van symptomen van verlatingsangst (en andersom).

Deze twee zoeken elkaar als het ware op. En deze dynamiek kan wisselen; als de partner met verlatingsangst daadwerkelijk de beslissing maakt om de relatie te beëindigen, dan zie je dat de partner met bindingsangst de rol overneemt en er alles aan wilt doen om de ander niet kwijt te raken. Waarop de één ziet dat de partner met bindingsangst toch wel in zich heeft wat deze graag wilt zien en weer overstag gaat. Na een tijdje vervallen beide partners weer in het oude gedrag.

Bindingsangst

Als je je herkent in symptomen zoals hieronder beschreven, dan heb je waarschijnlijk bindingsangst:

 • Verbinding uit de weg gaan
 • Bang om je vrijheid te verliezen
 • Je partner ervaren als ‘verstikkend’
 • Benauwend gevoel bij samenwonen of trouwen
 • Een sterke controledrang hebben
 • Wegrennen en jagen
 • Korte termijn ‘kicks’ opzoeken (eten, roken, alcohol, drugs, seks en deze ook ergens anders kunnen zoeken, werk)
 • Weinig eigenwaarde hebben
 • Je negatieve zelfbeeld uit zich bij voorkeur in zelfoverschatting
 • Je gaat pijnlijke gevoelens uit de weg
 • Je hebt de neiging om kritisch te zijn naar je partner en ‘fouten’ te zoeken
 • Je partner voelt snel als ‘teveel’

Verlatingsangst

Als je je herkent in de symptomen zoals hieronder beschreven, dan heb je waarschijnlijk verlatingsangst:

 • Je hebt angst om verlaten, afgewezen en in de steek gelaten te worden
 • Je hebt de neiging tot claimen en vastklampen aan je partner
 • Je zoekt veel naar erkenning en bevestiging en aandacht van de ander en voelt je teleurgesteld en afgewezen als de ander je dit niet geeft
 • Je past je snel aan
 • Je hebt weinig eigenwaarde en zelfvertrouwen
 • Je gaat over je grenzen heen
 • Je bent bang om je eigen pijn te voelen
 • Je romantiseert je relatie
 • Je negatieve zelfbeeld uit zich vaak in zelfonderschatting
 • Je kunt de ander ervaren als een ‘verslaving’
 • Je zit in een herhaald patroon van afgewezen worden
 • Je kunt de afhankelijkheidsrelatie waar je in zit niet beëindigen
 • Je bent jezelf kwijt, weet niet meer wat je zelf wilt en wie je bent

Familiesysteem

Het is confronterend om jezelf te herkennen in deze patronen waarbij jullie elkaar eigenlijk heel ongelukkig kunnen maken. Je probeert bij de één te halen wat de ander probeert te ontwijken. De oorsprong hiervan ligt binnen jouw familiesysteem, en dan met name bij je ouders. Hoe ben je opgevoed? Welke liefde en aandacht heb je (niet) gekregen? Wat heb je meegekregen over hoe een liefdesrelatie eruit ziet?

Het bijzondere is dat je juist datgene gaat zoeken bij een partner, wat je gemist hebt bij (één van) je ouders. Heb je een vader waarvan je niet de erkenning en bevestiging kreeg die jij wenste en/of nodig had? Dan zal je dat nu in overtreffende mate gaan zoeken bij je partner. En je gaat juist een partner treffen die je dat stuk niet kan geven (bindingsangst). Jij wilt aandacht, erkenning, bevestiging en horen dat iemand je de leukste van de wereld vindt (verlatingsangst), de ander zal zich hierdoor ‘verstikt’ voelen en juist jou op afstand houden vanuit zijn of haar verlatingsangst.

Bij bindingsangst zie je vaak dat deze partner zich als kind zijnde (en wellicht nog steeds) ‘niet gehoord’ heeft gevoeld en daardoor de instelling heeft aangeleerd ‘het alleen te doen’. Vooral niemand anders binnen laten komen, dit zal alleen pijn opleveren.

Bewustwording

Ben jij je ervan bewust dat je in een relatie zit met deze patronen van aantrekken en afstoten? Wees je dan bewust dat je (helaas) niet als enige hiermee aan de slag moet om deze relatie goed te laten slagen. Beide partners zullen aan de slag moeten met hun ‘innerlijke kindstuk’ en de ‘kindpijn’. Hoe dan ook is het belangrijk voor jou zelf om aan de slag te gaan met de oorsprong van deze bindings- of verlatingsangst. Met bijvoorbeeld een familieopstelling sessie, die ik doe met behulp van houten poppetjes, krijg je hier mooi inzicht in.

Staat jouw partner niet open om met zichzelf aan de slag te gaan? Hier heb je geen invloed op. Jij kan alleen voor jezelf keuzes maken en van daaruit kijken en voelen wat voor jou het beste is, waar jij gelukkig van wordt.

Hoe mooi als je dit patroon kan doorbreken, op welke manier dan ook, en ook écht gelukkig durft en kan zijn in de liefde.

Ik gun jou alle liefde om te geven én te ontvangen ♥️

Over Eva

Het is de missie van Eva Walgemoet om meer inzicht en bewustwording te geven in hoe (soms onbewuste) patronen van generatie op generatie binnen families worden doorgegeven. Middels familieopstellingen geeft zij al binnen een sessie duidelijkheid over jouw familiesysteem en hoe je bepaalde patronen en systemen positief kunt doorbreken. Ook is zij oprichter van GroepsHart – Systemisch werken & Mindset – waarbij jij leert om groepsopstellingen te kunnen uitvoeren met zowel kinderen als volwassenen. Kijk voor meer informatie op haar site.

Ontwerp-zonder-titel-79

Over Eva Walgemoet

Na de middelbare school ben ik gestart op de HEAO, in het bedrijfsleven terecht gekomen, maar uiteindelijk op de plek gekomen waar mijn hart ligt, het coachen van kinderen en volwassenen. Ik heb 14 jaar in het speciaal onderwijs voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen met verschillende diagnoses (zoals bijvoorbeeld ADHD, Autistisch spectrum stoornissen, HSP, met name gericht op moeilijk verstaanbaar gedrag). Dit variërend van de kleuterklas tot aan de examenklassen van het VMBO. Het mooist vind ik om ‘het gedrag achter het gedrag’ te vinden. Het gedrag wat voor anderen ‘moeilijk verstaanbaar’ is, vind ik juist enorm interessant, zowel bij kinderen als volwassenen. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag laat zien en hoe kunnen we handvatten geven om jezelf te kunnen en durven laten zien? 

Podcast

The Real ME

mindgrow-favicon