Ga naar de inhoud

Blog: Mindgrow Coaching & Training

Krijg inzicht in jouw familiesysteem

In haar eerdere blogs schreef coach en Wendy-expert Eva Walgemoet over de metafoor van de fontein, zoals Els van Steijn deze bedacht heeft. In deze en de volgende blogs zal ze het hebben over ‘De Familiekeien’ (Family Boulders in het Engels).

Deze metafoor past beter bij Mindgrow Coaching & Training en haar manier van werken. Zie deze familiekeien voor je als mooie (meditatie)keien, waarvan je in ieder geval 5 lagen hebt. Bovenop een kleinere kei die in de lagen naar beneden steeds groter en breder wordt. Vanaf de bovenste kei gezien liggen jouw voorouders bovenop. Daaronder de laag van jouw opa’s en oma’s. In de kei daaronder komen jouw ouders. Daaronder is de kind laag, waar jij en jouw eventuele broers en zussen (ook halfbroers/zussen hierbij). In de laag eronder komen jouw eventuele kinderen en die van je broers en zussen. Daaronder komen kleinkinderen als die er zijn. Ligt er een kei niet stabiel, dan zal een andere kei dit op moeten/willen vangen. Doet deze dit niet, dan kan de stapel omvallen. Hoe meer inzicht en balans in jouw familiesysteem, hoe stabieler de familiekeien zullen liggen.

Mooi voor jou om jouw eigen familiekeien neer te zetten en hiervoor mooie keien en/of stenen te zoeken. Plaats deze ergens op een mooie plek en visualiseer je heel bewust van jouw familiesysteem.

Vierde kei

In dit blog richt ik me op de kind laag, de 4e kei. Dit is de kei waar jij staat, samen met jouw eventuele broer(s) en zus(sen), waarbij ook halfbroers- en zussen erbij horen (voor de helft ook jouw bloedband) en eventuele miskramen, abortussen of kinderen die afgestaan zijn. Daarnaast ook de kinderen van je vader, waarvan hij wellicht niet eens weet dat hij ze heeft (omdat hem dit nooit verteld is). Ook tweelingen, waarbij 1 van de kindjes in de buik al is overleden tellen mee. Tijdens een familieopstelling komen dit soort situaties vrij snel aan het licht. Jouw behoefte om nog een poppetje te pakken zegt vaak al genoeg. Stiefbroers- en zussen horen niet bij jouw familiesysteem, aangezien jij geen bloedband hebt met hen (al kunnen ze uiteraard van grote invloed zijn op het gezinsleven).

Familiekeien

Ze horen er allemaal bij, in volgorde van geboorte. We werken hier van rechts de oudste, naar links de jongste als je ze neer zou zetten tijdens een familie (tafel)opstelling, zoals ik dit in mijn praktijk doe.

Als voorbeeld: Stel dat jij een jonger (half)broertje hebt en een oudere zus en je weet dat jouw moeder een miskraam heeft gehad tussen jou en je zus in, dan is de volgorde van rechts naar links (oudste rechts naar jongste links): 1. Jouw zus, 2. Miskraam 3. Jij 4. (half)broertje.

Staan jij en je broers/zussen op jullie eigen, unieke plek binnen de familiekeien, dan zal de energie stromen en zal het leven je makkelijk(er) afgaan. Kan jij jouw broers/zussen op hun plek zien binnen jullie kind laag? Neemt de oudste ook de taak op zich als oudste? (deze wordt vaak gezien als het kind die de belangrijkste taken op zich neemt, eerste aanspreekpunt etc.) of is deze niet in staat deze op te pakken (door welke reden dan ook: verslaving, ziekte, niet aan ‘willen/kunnen’ nemen, etc., dan pakt de 2e in de rij deze taak op zich. Zie je hier verschuivingen in, zoals bijvoorbeeld dat de jongste de rol van oudste op zich neemt, dan is dit vaak merkbaar binnen de hele laag. De oudste kan zich onzeker voelen, niet alleen binnen het gezin, maar ook daarbuiten in werksituaties, binnen de vriendenkring, etc. Maar ook last krijgen van lichamelijke ‘systemische’ klachten (lees hierover in mijn andere blog).

Familiegeweten

Ook kan er sprake zijn van het verbreken van het contact, om welke reden dan ook. Onderlinge ruzies, verwijten naar elkaar, ‘ik wil niet bij jou horen’, ‘ik ga het heel anders doen dan jij’, zorgen ervoor dat je te maken krijgt met het ‘familiegeweten’. Dit overkoepelende geweten gaat er vanuit dat iedereen, echt iedereen, ongeacht wat hij/zij gedaan heeft, erbij hoort. Pas als jij dit aan kan kijken en kan voelen dat dit zo is, zal jij op jouw plek binnen de keien (blijven) staan en zal je energieker en prettiger leven leiden. Probeer het te zien als ‘Jij doet het op jouw manier en ik ga het op mijn manier aanpakken’.

Heb jij een verwijt naar je ouders, heb je een oordeel over ze? Dan verschuif jij van de kind laag naar de laag boven je ouders. ‘Aankijken wat van jou is en loslaten wat van de ander is’,  is hierop van toepassing. Kan jij naar je ouders kijken en het zien dat wat ze ook gedaan hebben, zij het geprobeerd hebben op de manier die voor hun het beste leek voor jou (en inderdaad, dat is soms heftig om aan te kijken, als jouw ouders in jouw ogen dingen gedaan hebben waar jij behoorlijk last van hebt), dan zak jij weer terug naar jouw eigen kei, de kind laag. Uiteraard kan dit proces van ‘erkenning, acceptatie en loslaten’ de nodige primaire emoties oproepen, welke uiteindelijk helend zullen werken (dus enorm de moeite waard om dit proces aan te gaan!).

Rol van de jongste

Tussen broers en zussen zal het jongste kind altijd het meeste moeten ontvangen. Een jonger kind mag niet ‘zorgen voor’ een ouder kind en een ouder kind mag nooit de ouderrol vervangen en de jongere kinderen opvoeden. Natuurlijk mogen broers en zussen elkaar steunen vanuit de broer/zus rol. Zie jouw plek in de familiekeien en zie jouw broers/zussen ook op hun plek. Gun elkaar de rol en plek in volgorde van oudste naar jongste. Heb je te maken met ziekte/verslaving binnen deze laag? Dan zegt dit vaak dat binnen de kei lagen erboven deze verslaving al is ontstaan. Gun iedereen hun plek en kijk aan wat van jou is. Ga van je hoofd naar je hart, voel wat het met je doet of deed, wat het met jou gedaan heeft. Dit voelen en aankijken helpt jou en ook anderen binnen jouw systeem.

Ben jij de jongste en heb jij het idee dat je de rol van oudste op je neemt? Geef deze rol dan eens terug aan de broer of zus die deze toebedeeld is. Nam jij vaak de taak waar? Geef aan dat de ander deze nu op mag pakken (eventueel met wat steun en aandacht van jou). Je zult merken dat ook de oudste het makkelijker af zal gaan in het leven als hij/zij de plek aanneemt die van hem/haar is. Ook jij zal je prettiger, energieker en levendiger gaan voelen. Wellicht zelfverzekerder in het leven staan. Probeer het eens uit, je kan het! Neem jouw eigen plek in en het zal jou goed gaan (en de anderen om jou heen profiteren hiervan mee!).

En onthoud: iedereen in jouw familiesysteem hoort erbij en je zult altijd 50% je (biologische) vader en 50% je (biologische) moeder zijn. Vier het leven, want jij bent er!

Ontwerp-zonder-titel-3

Over Eva Walgemoet

Na de middelbare school ben ik gestart op de HEAO, in het bedrijfsleven terecht gekomen, maar uiteindelijk op de plek gekomen waar mijn hart ligt, het coachen van kinderen en volwassenen. Ik heb 14 jaar in het speciaal onderwijs voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen met verschillende diagnoses (zoals bijvoorbeeld ADHD, Autistisch spectrum stoornissen, HSP, met name gericht op moeilijk verstaanbaar gedrag). Dit variërend van de kleuterklas tot aan de examenklassen van het VMBO. Het mooist vind ik om ‘het gedrag achter het gedrag’ te vinden. Het gedrag wat voor anderen ‘moeilijk verstaanbaar’ is, vind ik juist enorm interessant, zowel bij kinderen als volwassenen. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag laat zien en hoe kunnen we handvatten geven om jezelf te kunnen en durven laten zien? 

Podcast

The Real ME

mindgrow-favicon