Ga naar de inhoud

Blog: Mindgrow Coaching & Training

Het doorbreken van familietrauma’s, hoe doe je dat?

In elke familie zitten onverwerkte trauma’s. Het is ongelooflijk hoe familietrauma’s doorwerken van generatie op generatie. Dit kan wel doorwerken tot zeven generaties later! Helaas worden deze vaak in de ‘doofpot’ gestopt, waardoor ze regelmatig bij een kind in een latere generatie terecht komen en deze kunnen gaan leven volgens de norm: ‘het zal mij niet beter gaan dan het jou gaat’. En dat, terwijl het betreffende trauma niet eens van het kind zelf is.

Regelmatig krijgt coach Eva Walgemoet in haar praktijk aanvragen voor kinderen. Ouders zijn dan in eerste instantie verbaasd dat ze niet met hun kind wil werken en wel met hun als ouders zijnde.

Vaak is het zo dat als ouders een familieopstelling sessie bij mij doen, er daarna geen hulp meer nodig is voor het kind. De ‘problemen’, ‘het gedrag’, ‘de opeens opkomende allergie’ is vaak verdwenen na de sessie met ouder(s). Wellicht herken jij jezelf hierin, je bent inmiddels volwassen en je leeft met het gevoel dat je niet je eigen leven leidt. Dat kan ook als je voelt dat je het best voor elkaar hebt. Het voelt zwaar, terwijl anderen om je heen vinden dat je geen reden hebt daartoe. Ik heb gasten in mijn praktijk mogen ontmoeten die er helemaal doorheen zaten, zo’n zwaar gevoel hadden en alles donker zagen en voelden. Er was geen lichtpuntje meer. Zelfs zo donker dat ze dachten aan zelfdoding, schrikbarend en heftig!

Ze kregen ergens mee dat een familieopstelling sessie wellicht deze donkere tunnel kon doorbreken en wilden dit toch nog proberen, gelukkig! (Als jij dit leest en je in dit gevoel herkent, zorg dan alsjeblieft dat je hulp zoekt, waar dan ook! Dit gevoel kan echt verlicht worden en je kunt dit doorbreken.  Je kunt mij bereiken via de info onder deze blog).

Tijdens de familieopstelling sessie werken we met houten poppetjes en gaan we vanaf de voorouders tot aan eventuele (klein)kinderen alles van generatie op generatie neerzetten vanuit mijn metafoor De Familiekeien (Family Boulders). Wat ik veel zie in mijn praktijk, is dat er bij moeder, oma of overgrootmoeder een trauma is voorgekomen, waar weinig tot geen aandacht aan is besteed. Zeker in die tijd werd er niet over gesproken. Dit trauma heeft dan geen plek kunnen krijgen en wordt doorgegeven aan de volgende generatie, waardoor kinderen en later zij als volwassene hier enorm veel last van kunnen krijgen, zonder zich daar bewust van te zijn.

Hoe kan ik deze trauma’s doorbreken, hoor ik je denken?

Het doen van een familieopstelling sessie is hierin een mooi voorbeeld. Samen kijken we waar het trauma is ontstaan. Het proces van erkenning (wat is er voorgevallen?), acceptatie (voelen en zien hoe heftig dit was, primaire emoties toelaten) en vanuit daar loslaten (wat niet van jou is). In dit geval heeft dit trauma niets met jou te maken en kan je na dit te hebben aangekeken, weer ‘teruggeven’ aan wie dit overkomen is. Dit proces speelt zich af in je hoofd en hart (lichaam), de betreffende persoon hoeft niet meer in leven te zijn, je hoeft geen gesprek aan te gaan met iemand.

uist een familieopstelling sessie (en wees je ervan bewust dat iedereen dit op zijn of haar manier doet. Ik werk bewust met poppetjes om zo jouw totale systeem in beeld te brengen en niet maar een klein gedeelte) geeft hierin veel inzichten, verlichting en een bepaalde verzachting.

Mijn missie is om de wereld lichter en zachter te maken, voor jou, en ook zeker voor de generaties na jou. Door jouw familiesysteem in beeld te brengen kan het leven steeds een beetje mooier en makkelijker worden, waar je des te meer van kunt genieten.

Ik wens jou een Hartverwarmend 2023 toe met mooie inzichten.

Liefs,

Eva Walgemoet

header-eva-4

Over Eva Walgemoet

Na de middelbare school ben ik gestart op de HEAO, in het bedrijfsleven terecht gekomen, maar uiteindelijk op de plek gekomen waar mijn hart ligt, het coachen van kinderen en volwassenen. Ik heb 14 jaar in het speciaal onderwijs voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen met verschillende diagnoses (zoals bijvoorbeeld ADHD, Autistisch spectrum stoornissen, HSP, met name gericht op moeilijk verstaanbaar gedrag). Dit variërend van de kleuterklas tot aan de examenklassen van het VMBO. Het mooist vind ik om ‘het gedrag achter het gedrag’ te vinden. Het gedrag wat voor anderen ‘moeilijk verstaanbaar’ is, vind ik juist enorm interessant, zowel bij kinderen als volwassenen. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag laat zien en hoe kunnen we handvatten geven om jezelf te kunnen en durven laten zien? 

Podcast

The Real ME

mindgrow-favicon