Ga naar de inhoud

Blog: Mindgrow Coaching & Training

Dit zijn de gevolgen van een gebrek aan hechting met je moeder volgens Wendy-expert en systemisch coach Eva Walgemoet

Door een gebrek aan hechting met je moeder in welke vorm dan ook, kan er in de beginfase van je leven een moederwond ontstaan. Eva Walgemoet, expert op het gebied van familieopstellingen, geeft tips hoe jij hier het beste mee om kunt gaan. Hoe was jouw band met je moeder vroeger?

Jouw moeder…. de vrouw die een hele grote rol speelt binnen jouw familiesysteem. Jouw hoogste doel toen jij geboren werd, was om liefde van je moeder te ontvangen. Jij was afhankelijk van haar als eerste ‘hechtingsfiguur’. Helaas komt het vaak voor dat een moeder zelf niet in haar kind behoeften voorzien is en daardoor emotioneel niet (genoeg) aanwezig kan zijn voor jou.

50/50

De vrouwenlijn is van grote invloed op hoe jij in het leven staat, hoe jij verbinding kan maken met anderen, in welke vorm dan ook. Jij bent 50% jouw moeder (en 50% jouw vader). Moeders staan voor het leven en verbinding. Heb jij van je moeder niet gekregen waar jij behoefte aan had? Grote kans dat jouw vermogen tot zelfliefde en eigenwaarde jou moeite kost. Je kunt voortdurend op zoek blijven naar emotionele verbinding, kan perfectionistisch zijn en vraagt je regelmatig af of je wel goed genoeg bent.

Moederpijn

Bij een gebrek aan hechting met je moeder in welke vorm dan ook in de beginfase van je leven en ook als er iets ontbreekt voor jou in de relatie met je moeder, ontstaat een ‘moederwond’. Ik noem deze ‘moederpijn’. Was jouw moeder emotioneel afwezig? Is je moeder vroeg overleden? Had jouw moeder steun nodig omdat zij het zelf moeilijk had en zorgde jij (onbewust) dat ze zich in ieder geval geen zorgen hoefde te maken over jou? Merk jij als volwassene dat je soms eenzaam bent? Je geen hulp wilt/kan vragen aan anderen? De dynamieken binnen relaties en werk lastig verlopen? En merk je dat je na een telefoontje, berichtje of bezoek van/bij je moeder je ‘van slag’ bent? Kan je lastig jezelf zijn als je bij haar in de buurt bent?

Je voelt een bepaalt ongemak, leegte, verdriet, paniek, spanning, angst, hebt een depressie, verstrikking en andere gevoelens vanuit de onderstroom? Je bent afstandelijk naar haar en vermijd het liefst contact. En soms kan het zelfs zijn dat je op zoek gaat naar een soort surrogaatmoeder, om bij deze vrouw te halen wat jij niet mocht ontvangen van jouw eigen moeder. Zoals anderen dat mooi kunnen, kan jij weinig tot geen voorbeelden geven van liefdevolle moeder-kind momenten. Daarnaast kan je emotioneel geraakt worden bij het zien van anderen in relatie tot hun moeder. En als jij een intieme partnerrelatie krijgt, dan kunnen bindingsangst en/of verlatingsangst naar boven komen. Je vastklampen aan een partner of juist vermijdend gedrag laten zien om je te binden met je partner.

Jouw familiesysteem

Vaak gaat deze generaties terug vanuit de vrouwenlijn binnen jouw familiesysteem. En het mooie is, dat als je hier heel bewust mee aan de slag gaat, jij jezelf kunt helen en dit patroon, waarbij verbinding centraal staat, kunt doorbreken. Jij kan weer een gezonde (partner)relatie aan gaan en verbinding leren maken op een liefdevolle en krachtige manier.

Herken jij jezelf? Ben jij er klaar voor om te gaan voelen? Om aan te kijken wat er is? En vanuit daar het proces van erkenning, acceptatie en loslaten aan te gaan? Heling in dit proces betekent dat je met jouw innerlijk kind aan de slag gaat. Je gaat voelen wat het missen van een moeder voor jou betekend heeft. Je gaat het verdriet aan, het gemis, de boosheid, de pijn. Jij bent niet meer dat kleine meisje of die kleine jongen. Jij bent nu volwassen, en alles wat jij denkt gemist te hebben, dat kan jij jezelf inmiddels geven. Hier heb jij niemand anders meer voor nodig.

In een familieopstelling sessie en traumahelingsessie (beide standaard in een ‘The Real ME’ traject en beide ook los te boeken) ga je met jouw ‘moederpijn’ aan de slag. En niet alleen met dit stuk, ook met ‘vaderpijn’ en met alle erfelijke familietrauma’s en doorgegeven patronen binnen jouw familiesysteem.

‘Familiepijn’ dus, hoe ik de onlinetraining die eraan gaat komen gaat heten! Wacht niet meer, het is tijd om te helen!

Liefs,

Eva

Over Eva

Bij Eva kan je in haar praktijkruimte in Dieren naast losse familieopstelling- en traumahelingsessies terecht voor het The Real ME jaar-, halfjaar-en maandtrajecten terecht. Wil jij zelf leren groepsopstellingen te doen met zowel kinderen als volwassenen, dan kan je de 2-daagse GroepsHart –Systemisch werken & Mindset- training volgen, die je afsluit met een certificaat en 17,5 SKJ geaccrediteerde punten. Daarnaast kan je haar inhuren om bij organisaties en teams systemisch aan de slag te gaan. Ook kan je via lichaamswerk aan de slag middels de Trademski behandeling. Een behandeling die bestaat uit trauma release, ademwerk en Reiki. Daarnaast organiseert zij regelmatig de One Day Retreat ME, met daarbij een sacred cacao ceremonie.

Eva heeft ook een gratis podcast die je kunt beluisteren waarin je in korte afleveringen meer leert over jouw familiesysteem en hoe patronen te kunnen doorbreken: The Real ME.

The Real ME traject (losse sessies zijn direct te boeken) via:

www.mindgrowcoaching.nl

Over Eva Walgemoet

Na de middelbare school ben ik gestart op de HEAO, in het bedrijfsleven terecht gekomen, maar uiteindelijk op de plek gekomen waar mijn hart ligt, het coachen van kinderen en volwassenen. Ik heb 14 jaar in het speciaal onderwijs voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen met verschillende diagnoses (zoals bijvoorbeeld ADHD, Autistisch spectrum stoornissen, HSP, met name gericht op moeilijk verstaanbaar gedrag). Dit variërend van de kleuterklas tot aan de examenklassen van het VMBO. Het mooist vind ik om ‘het gedrag achter het gedrag’ te vinden. Het gedrag wat voor anderen ‘moeilijk verstaanbaar’ is, vind ik juist enorm interessant, zowel bij kinderen als volwassenen. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag laat zien en hoe kunnen we handvatten geven om jezelf te kunnen en durven laten zien? 

Podcast

The Real ME

mindgrow-favicon